Vaka Analizi — ASO ile %56 Büyüyen Mobil Uygulama

Erhan Kıroğlu
3 min readMar 30, 2021

Bir süredir Ceren Kıroğlu ile mobil uygulamalar için büyüme ve App Store Optimization(ASO) stratejileri ile ilgileniyoruz. Bu yazıda, Google Play Store’daki bir uygulama için yapılan çalışmada izlenilen yol ve sonuçları paylaşacağız.

Öncelikle ‘ASO nedir?’ diye soruyorsanız veya daha detaylı bilgi edinmek istiyorsanız Aysel Aydin veya devalpaca’nın aşağıdaki yazılarına bakabilirsiniz. İngilizce ve Türkçe makaleler arasında gördüklerimizin en iyileri:

Vaka analizimize konu olan uygulama 26 Ekim 2020 tarihinde markete eklendi ve şuana kadar indirilme sayısı: 27201.

Analiz için izlediğimiz metodoloji aşağıdaki gibi:

  • 100 keyword içeren bir kelime havuzu hazırlandı. Bunun için aklımıza gelen kelimelere ek olarak, rakiplerin sıralandığı kelimeler ve Play Store’daki auto-fill kelimeler eklendi.
  • App Radar ve Mobile Action sayesinde bu kelime gruplarının arama hacmi ve zorluğunu belirledik. Ayrıca analiz yapılan uygulamanın şansına ve sıralamasına dikkat ettik.
  • Sonuç olarak aşağıdaki gibi bir tablomuz vardı ve bunlar arasında en önemli gördüğümüz kelimeleri başlık ve alt başlık alanında geçirdik. Geri kalan kelimeleri açıklama alanında farklı yoğunluklarda kullandık. (%3–4 3 keyword, %1–2 8 keyword yoğunluğunda)

11 Mart’ta yaptığımız değişiklik öncesi 1 haftalık indirme sayımız 2229 iken, 18–25 Mart aralığındaki 1 haftalık süreye baktığımızda ise indirilme sayısının 3496 olduğunu görüyoruz.

Aşağıdaki grafiğe baktığımızda ayın 11'inde yaptığımız değişikliğin bir kaç gün sonra etkisini göstermeye başladığını görüyoruz. Özetle:

  • %56'lık bir büyüme gerçekleşmiş.
  • Sadece USA verilerine göre çalışma yapmamıza rağmen diğer ülke ve diğer dillerde de artışlar oldu. İspanyolca ve Rusça gibi çok konuşulan dillerde de yerel optimizasyon yapılsaydı artış daha fazla olabilirdi.
  • İkon ve uygulama görsellerinde değişiklik yapmamıştık, tanıtım videosu da yoktu. Buralarda da güncellemeler yapılsaydı, artışın daha çok olacağını söyleyebiliriz.

Apptweak eski bir yazısında değişikliklerin 4 gün sonra görünmeye başladığını belirtmiş. Biz de benzer sonuçlar elde ettik.

Twitter’da mobil uygulama geliştirme ve ASO konularında güncel paylaşımlarıma devam ediyorum. İlginizi çekerse hesabımı takip edebilirsiniz.

Umarım bu sonuçlar sizlere bir fikir verir. Bir sonraki yazımızda ASO tool’larının ücretsiz olarak sağladığı özellikleri tablo halinde paylaşıp, detaylıca yorumlayacağız.

Görüşmek üzere,

--

--

Erhan Kıroğlu

Mobile App Developer | Indie Developer | ASO, Growth-Hacking Enthusiast